Naar Navigatie
POWERED BY GS© INFO

reviews

Review: Farcry 2

farcry2.jpgX360/Ps3/PC - De kinderlijk kleurrijke wereld van Fable II trekt deze week alleen al vele duizenden mensen aan. In World of Warcraft zijn de bijna tekenfilm-achtige orcjes en elfjes met meer dan 10 miljoen fans niet aan te slepen, terwijl een trucklading vol bloed en wat scheldwoorden de enige redenen zijn dat Dead Space voor 18+ volwassenen is. Wat is dat toch met games? Waarom kunnen films bij wijze van spreken elke week een volwassen product met meerdere lagen en vaker dan eens politieke (doch vermakelijke) lading in de schappen knallen? Waarom zien we dat soort zaken, het volwassen niveau achter het vermaak en achter de technische kunstjes, zo weinig terug in games? Wat het antwoord op die vraag ook moge zijn, Farcry 2 lijkt zich in ieder geval niet neer te willen leggen bij ‘slechts een open wereld en veel schietplezier’...

---

FC211.jpg

Bovenstaande intro lijkt misschien een hoop pretentieus gebrabbel van weer zo’n recensent die een keer een metafoortje heeft ontdekt en direct rept over ‘volwassen product’ en ‘politiek gelaagd’ om interessant te willen doen. Dat is –voor zover mijn zelfbewustzijn reikt- niet het geval. Meerdere malen heb ik gesproken met de ontwikkelaars van Farcry 2 en naast verwachte gespreksonderwerpen als Crysis, zombies in het originele Farcry en technische weetjes, schemerde op andere momenten maar al te duidelijk door dat deze gasten naast het neerzetten van een game ook écht iets wilden overbrengen. Niet met een belerend of pretentieus vingertje, maar met een vinger die aanwijst waar het zijn inspiraties vandaan haalt, een vinger die aanwijst dat Farcry 2 in de eerste plaats bedoeld is om lol te hebben, maar daarnaast ook wilt laten zien dat het de gruwelijkheden van de menselijke aard niet schuwt. Niet voor niets viel meer dan eens Apocalypse Now als meest uitgesproken inspiratiebron, tja, maar dan noem je ook direct even een naampje..

FC212.jpg

Wat betreft die Apocalypse Now verwijzing, iedereen die de film heeft gezien zal de gelijkenissen eruit halen. In Farcry 2 beginnen we namelijk ook met maar één doel: het vermoorden van de notoire wapenhandelaar Jackal. Ook hier doet onze achtergrond er niet toe en zijn we slechts het middel waarmee de verteller ons de galzwarte kant van de mensheid wil laten zien. Ook hier is de Jackal weinig meer dan een metafoor voor diezelfde zwarte aard. Ook hier draait het niet om jou, maar om je omgeving en de shit die mensen teweeg kunnen brengen.

FC213.jpg

Plaats delict van alle zooi die je in een serieuze depressie moet storten: het donkere hart van Afrika (inspiratiebron nummertje 2 was dan ook Joseph Conrad’s klassieker Heart of Darkness). Een keuze die meer dan prima uitpakt. Vooral in combinatie met de fenomenale graphics (op de PC toch wel iets geyler dan op je console) levert dit continent een schilderijtje om van te smullen. Want nee, je hebt niet genoten van de omgeving als je niet met je vissersbootje door een dicht begroeide vallei waarbij bergen boven je uittorenen bent heen gevaren. Je hebt dit Afrika niet goed genoeg gezien als je bij dag en dauw de savannevlakte nooit hebt zien wakker worden, of tijdens een nachtelijk avontuur met je mond open tussen het bladerdek van de jungle naar de dichtbevolkte sterrenhemel hebt gestaard. Maar alle mooie plaatjes ten spijt, het Afrika in Farcry 2 ervaar je pas echt op het moment dat een plaatselijke warlord je vraagt een fabriek voor malaria-medicijnen te vernietigen die de zieke bevolking kan redden...puur uit eigenbelang natuurlijk.

FC215.jpg

Want zo is Farcry 2 namelijk. Verdeeld over twee gebieden van zo’n 25 vierkante kilometer ren jij tussen verschillende facties om opdrachten op te pakken. Dat levert namelijk diamanten op, en informatie over de Jackal, en macht...totdat je op een gegeven moment beseft wat voor een slecht persoon je eigenlijk geworden bent. Het neerhalen van medicijnfabrieken, slopen van pacifisten en uitschakelen van behulpzame dokters. Je ziet al een beetje wat voor game dit is?

FC216.jpg

Maar even genoeg geluld over hoe donker en depressief dit zooitje Afrika wel niet is. Hoe zit het met de game? Nou, meer dan prima eigenlijk wel. Dat die grote open – en in tegenstelling tot het origineel - vrije wereld werkt bewezen games als S.T.A.L.K.E.R. of GTA al veel eerder. Wat dat betreft weinig nieuws onder de zon. De missies in Farcry 2 zijn daarnaast stuk voor stuk pakjes verregaand plezier, simpelweg omdat je zoveel vrijheid hebt. Vrijheid in de tijd van aanvallen (dag/nacht), vrijheid in de keuze om met wapens getrokken een basis binnen te rennen of toch met sniper de wachters uit te schakelen en naar binnen te sneaken. Tenzij je een slimme jongen bent, dan kijk je namelijk even naar de windrichting en zorgt een goedgemikte molotov in het savannegras ervoor dat een bepaalde locatie binnen minuten tijd met de grond wordt gelijk gemaakt. Missie geslaagd, geen kogel gelost, gebruik gemaakt van slechts één van de vele vrijheden die je hebt.

FC217.jpg

Alle hoofdmissies die Farcry 2 je op deze manier levert zijn nooit minder dan geweldig. Grote locaties bieden genoeg vermaak en afwisseling, je krijgt altijd de kans om secundaire doelen op te zoeken om je missie te verlengen en meestal zijn de losstaande verhaaltjes om dergelijke missies heen het aanhoren meer dan waard. Bovendien komt er nog een stukje persoonlijkheid bij kijken in de vorm van buddies, strijdmakkers met een eigen agenda die jouw de secundaire doelen aanreiken, je kunnen redden als je leven plots het nulpunt bereikt of op andere manieren van zich laten horen. Prima uitgewerkt allemaal!

FC218.jpg

Daaromheen echter is het gebied waar Farcry 2 z’n steken laat vallen. Zo kunnen we naast die indrukwekkende verhaallijn en hoofdmissies voldoende doen, maar deze randzaken vervallen al snel in verveling. Diamanten opsporen, colonnes uitschakelen of wachtposten uitmoorden; dat is leuk, dat blijft even leuk, maar veel te snel is de lol er vanaf. Als dat op een gegeven moment gebeurd is, wordt het frustrerend om weer zo’n wachtpost te moeten uitschakelen. Want ja, je missie is nou eenmaal 30 kilometer rijden (altijd kudt) en elke kilometer moet je wel weer even stoppen omdat je wordt aangevallen. Bijzonder klote hoe de game een anders zo lekkere flow doorbreekt.

FC219.jpg

Iets anders waar we absoluut niet van gecharmeerd waren: de A.I. Ik weet niet waarom in een game die tot in de puntjes fantastisch verzorgd is de A.I. achterwege is gebleven, maar het is een doorn in het oog hoe raar sommige tegenstanders acteren als ze worden aangevallen. Bestuurders van auto’s die 30 keer tegen een boom aanrijden voor ze eindelijk omgedraaid zijn, negerts die vrolijk uitstappen en naar een gun wandelen terwijl jij je mitrailleur vanaf een meter afstand op ze leegt en meer tegenstanders zonder enig gevoel van zelfbehoud. Het is niet altijd slecht, meer dan eens zul je het loodje leggen door de zware tegenstand, maar niemand gaat deze game uitspelen zonder zich met regelmaat te verbazen over de kromheid van de A.I. Die steekt namelijk af tegen een Afrika dat voor de rest wél gruwelijk geloofwaardig in elkaar steekt.

FC2110.jpg

Maken we aan het einde van de rit de balans op dan werpen we eerst maar eens en blik op de combinatie gameplay en graphics die Farcry 2 overbrengt. Daar zitten foutjes, daar hapert de A.I., wordt je flow vaak onderbroken en blijken optionele missies te eenzijdig. Maar na 20 uur zijn het de geloofwaardigheid van de omgeving, de indrukwekkende graphics en voornamelijk de uitmuntende vrijheid en missieopzet waarmee we het gros van onze tijd doorbrengen. Farcry 2 is wat dat betreft niet perfect, maar wel tot aan de nok toe gevuld met prachtige momenten die je als gamert zelf tot stand gaat laten komen. Bovendien doet de über toegankelijke map-editor waarmee zowat alles kan ook weinig kwaad.

FC2111.jpg

Achterliggend is er nog het donkere Afrika, die constante confrontatie met de duistere zijde van de mens en de jacht op de Jackal. Kudos daarvoor. Apocalypse Now is het niet geworden, daarvoor is het geheel misschien net iets teveel ‘spelervaring’ en breken de minpuntjes teveel op. Maar toch, een ontwikkelaar die dit land en z’n mensen zo durft neer te zetten. Waarbij onderliggende thema’s en verdekte metaforen iedereen zullen opvallen en waarbij je – op het moment dat de credits rollen –naar het scherm staart met het idee iets bijzonders te hebben gespeeld. Daarvoor én voor alle memorabele momenten die we hebben beleefd in dit Afrika, ontzettend bedankt Ubisoft!

Waarom een 8.5? Voornamelijk omdat Farcry 2 van begin tot eind onnoemelijk veel gave spelmomenten oplevert die je niet snel zult vergeten. Daarnaast waarderen we ook dat deze game veel meer vertelt en overbrengt dan dat we gewend zijn in games, iets waarvan we hopen dat meer ontwikkelaars het oppikken. Ook de uitstekende graphics en vrijheid in gameplay bouwen dit Afrikaans epos op tot een dikke 8.5. Helaas komen we niet hoger door de gebrekkige A.I. en het regelmatig onderbreken van de flow, maar daar willen we het niet al teveel meer over hebben. Farcry 2 is een geweldige game, goed voor een geweldige tijd met eindelijk eens die volwassen en harde realiteit die overheerst.

Reacties

Geweldige game! Ziet er puik uit!

Net als bij Mass Effect ga ik hier waarsch. toch geen / weinig optionele missies uitvoeren.
Verder is de MP waarsch. een hele goede, mede door de map editor.
Die overigens overgeslagen lijkt in de review. Maar dat maakt niet uit, dat valt wel te gokken.

Geweldige game, hele goede review Saimon.
Zo'n review als deze spoort mij aan tot het aanschaffen van deze game, ware het niet dat Fable II vandaag voorsprong krijgt. Deze game is zonder twijfel de volgende waar mijn xbox (heb helaas geen quantumcomputer) zijn binaire tanden in mag zetten. Ik wil ook Afrika ervaren, ik wil de vrijheid voelen etcetera. De plus- en minpunten in de game zijn goed beschreven. Dat de A.I minder is, is wel jammer. Maar ik ga deze game niet missen. Maar Afrika komt pas na Albion ben ik bang. Tot die tijd, nog even aanhoren hoe kek Farcry 2 wel niet is.

Ik vind het (achterlijk..) jammer dat ik dit spel niet eens fatsoenlijk kan spelen met dirX10 aan (wat ik prima met crysis wel kon/met dit spel gaat meteen alles op high en kan niks lager).
zit dan rond de 24fps en daar kun je geen shooter mee spelen.
Die AI slaat idd nergens op... Je schiet op ze, dan gaan ze eerst statisch een zin zeggen zoals: ,,hey, is someone there?", vervolgens pakken ze een auto en gaan ze op je af rijden als een debiel die nog nooit in een auto heeft gezeten waardoor jij ze met een paar rake klappen meteen dood hebt.
Ook vind ik nog een detail jammer en dat is dat de mounted m60's op de voertuigen/zandakken/etc oneindig ammo hebben.
Maar het meest ergelijke van dit spel [op de systeemeisen na] is (als je bijv geen voertuig hebt.. of je hebt wel een voertuig maar je hebt perongeluk een stukje steen geraakt waardoor je hele auto niet meer kan bewegen) als je moet lopen!
Dat is zo traag en tijdsrovend dat ik na een paar keer het spel geALT+F4ed heb.
Hopelijk kunnen ze dit soort dingen met een patch verhelpen ofzo.

Het ziet er echter wel zeer goed uit en de intro dat je in de auto zit is ook een leuke techdemo.
Vooruit... nog 1 puntje kritiek!
De mensen in het spel praten net zo geanimeerd als Femke Halzema... Alsof ze een stalen kabel in hun mond hebben waardoor de kiezen niet van elkaar kunnen.

en gamert.. zet eens jullie pc specs, game settings en performance resultaten erbij.

ohja nog een tip..
maak eens eigen screenshots.
*kuch* tweakers.net... tweakers.net... *kuch*
Met fraps kan er prima screenshots gemaakt worden, ingame filmpjes, fps aan de hand van de output van je graka gemeten worden en ies graties. Dit zou de review een stuk persoonlijker maken.
verder wel een fijn te lezen review.

Prima review hoor! En wat die screens betreft, je eigen unieke shots maken heeft alleen zin als je er in de tekst ook iets over zegt, dit doet vrijwel geen een gamesite/blad. Behalve dat blad met die bijschriften die vooral voor pubers zo leuk zijn.

@Plankmis
Als gamert juist eigen screens geeft hebben ze weer een uniek iets. Voor screens maakt het nu niet uit naar welke site ik ga. Maak zelf een screenshot en vertel er wat over... op die manier hebben die plaatjes veel meer toegevoegde waarde. Nu dienen de plaatjes er alleen maar voor zodat je niet afschrikt van de lap tekst.

Idd die kinderlijke bijschriften van sommige bladen slaan nergens op (neem aan dat je doelt op de PU¿ of wat je ook mag hebben). Wie koopt er überhaupt nog dat soort achterlopende bladen als er internet is dat je de kans geeft direct te reageren? Voor op het toilet heb je veel betere bladen om te lezen.

Nou ik download m wel effe, zou toch balen zijn als het een kutspel is en je hebt er geld voor betaalt.

Goede review, maar zoals eerder gemeld een review kan eigenlijk niet zonder een alinea Multiplayer.
MP is voor mij Gamen.....

Het kleine stukje dat ik gespeeld had geen last van matige AI. In Afrika lopen dan ook weinig getrainde commando's rond en alleen wat boeren met AK's, ik kan het door de vingers zien. Dat ze in een auto stappen en daar níét mee om konden gaan geef ik je wel weer volledig gelijk in. Ik stond achter een boom, en hun idee van mij benaderen was met hun auto vol tegen die boom aan te rijden waarna ik ze zo nee kon maaien.

Echt geniaal en verslavend. De AI is realistisch, maar niet te slim. Minpuntje is wel dat ze (van te ver) te vaak raak schieten. Beetje nep.

gister binnen gekregen. de MP straks ff testen als ik thuis ben, gister nog geen tijd voor gehad.

verder ziet het er erg goed uit.

Hou er toch mee op jullie zijn het lachertje van de game site's.

@ Neutraal 23-10-08 | 13:26
Lekkere onderbouwing ook ja...
Ik vind het een erg leuke game, pc speelt hem lekker door.

@Neutraal
Ik wil jouw mening niet horen, ga weg.

Ik vraag me af hoe die game eruit ziet op de x360... Zal em straks wel eens kopen om em uit te checken, lijkt me ondanks de domme A.I. best een vette game.
Waar ik alleen een beetje bang voor ben is dat je met zo'n grote open wereld de kans loopt niet zo'n intense ervaring en logische verhaalopbouw krijgt. Iets wat met lineairdere spelvarianten zoals Half-Life 2 (nog steeds de beste game ooit gemaakt) beter uitpakt.

Weet iemand trouwens hoe het zit met Alan Wake?

Als ik dit zo lees dan hou ik mijn geld voorlopig in mijn zak.

[url=forums.ubi.com... topic Far Cry 2 forum[/url]

[ ] Geschik
[x] Ongeschikt

Wederom een gamedeveloper zonder MP feeling.....

Drecks, we hebben je gezeik over MP nu wel gehoord. Koop een andere game en laat ons met rust.

Maar een 8.5? Zo een spel hoort een 10 te krijgen!

Leuk zo'n site met alleen mensen die het met je eens zijn....

Nou veel succes dan.

@Neutraal:
Vorige keer heb ik ook gamert lopen afzeiken over het feit dat er maar 1 saimon is en verder niks. Dat is idd jammer en een voorbeeldje van onbenutte bezoekers die ze vanaf geenstijl krijgen.
Maar ik moet Saimon nageven dat dit een goede review is.

lame...
Net gespeeld met dirx9 ipv 10.
zet dan ook alles op dezelfde high settings als bij dirx10 en dan heb ik wel 50 tot limiet 60fps.
Spel ziet er wel wat minder mooi uit..
fijn is dat.. een dirx10 kaart een dirx10 spel en dan niet lopend op dirx10.
Ook zwak dat het 32bit is ipv 32 EN 64bit... dat was crysis 1 wel.
Wat me ook opviel was dat zelfs de 1e sniper die je krijgt die van hout is dat die ook ROEST.
btw: 100maal per uur je motor fixen met een dopsleutel met dezelfde animatie verveelt ook al binnen 20 minuten.
Wat wel retegaaf is het zelf healen dmv kogels uit je lichaam peuteren en je gebroken arm weer ff terugbreken.
En wat ziet het spel er toch goddelijk uit.

Heb 'm op de box gehaald, draait goed. Mooie game. Een game die ik koop voor z'n singleplayer ipv de multiplayer, wat hier toch wel een beetje een bijproduct is. Bij CoD4 (ter vergelijking) is de SP een bijproduct.

Leuk spel, maar vind het grafisch op sommige vlakken niet supermooi, vooral de grondtextures en characters zien er soms niet uit, dat moet echt beter in deze tijd. Als je dat vergelijkt met Crysis Warhead... Verder kent het spel ook de nodige fouten, constant respawnende vijanden en repetieve missies maken van dit spel net geen absolute topper. Wat ik trouwens echt raar vindt is dat als ik een vijand een paar kogels in zijn lijf jaag, hier geen sporen van zijn terug te vinden op zijn lichaam. Niet echt realistisch...

singeplayer is 1e dag best nog wel pittig. moet zeggen dat ik na miskoop Crysis even bang was; single player is gewoon werelds mooi.

zit nog op pre-order uit Jersey te wachten, zo lang 'trial' en dan pas MP. maar zeker het geld waard.


Zoeken

Live Forumfeed

De actieve topics uit het Gamert Forum.
Naar het forum