Naar Navigatie
POWERED BY GS© INFO

reviews

Recensie - Logitech F540 Wireless Headset

Inmiddels alweer een hele tijd geleden kreeg ik een pakketje binnen met de naam Verdi erop. 'Verkeerd bezorgd waarschijnlijk', dacht ik, 'ik zal Verdi er eens over mailen.' Toch won mijn nieuwsgierigheid het al vrij snel van mijn respect voor Verdi's privacy en maakte ik de doos open. De kans dat hij en ik bij dezelfde online dildoshop winkelen, en de leverancier precies onze twee adressen door elkaar gehaald heeft, is immers erg klein. Toch? En warempel, het betrof een recensie-exemplaar van een Logitech headset. Na even heen en weer gemaild te hebben besloot Verdi dat 'ik hem maar moest doen', en zo geschiedde. Zie hieronder mijn ervaring met de Logitech F540 Wireless Headset.

---

Logitechheadset_F5402.jpg logitech_f540.jpg

Deze headset is primair bedoeld voor gebruik met de PlayStation 3 en Xbox 360. Tenminste, die staan specifiek op de doos en voor beide consoles wordt middels een extra kabeltje ook de microfoon ondersteund. Ik moest zelfs even zoeken of ik de microfoon überhaupt wel met de PC kon gebruiken, aangezien er geen analoge 'mic-out' op het basisstation aanwezig is. Maar gelukkig, het basisstation bleek voorzien van een ingebouwde geluidskaart en via USB bleek dat allemaal geen enkel probleem. Het is wel duidelijk dat dit een headset voor gamers is en dat ze bij Logitech de PC stiekem een beetje afgeschreven hebben. Toch heb ik hem vooral met de PC getest. Het geluid op de consoles is prima en ook de microfoon werkt, zowel met het omslachtige systeem van de Xbox als met de PS3, maar met een PC kun je toch net even wat beter testen.

Eindeloos draadloos

Het basisstation is een zwart kastje dat zijn eigen stroom behoeft en dat je met de bekende rode en witte RCA pluggen op je PS3 of Xbox aan kunt sluiten. Voor andere audiobronnen zoals de PC is er de 'Aux'-ingang; een mini-jack, waar gek genoeg dan weer geen kabeltje voor bijgeleverd is. In de voorkant zit een USB-stekker waar je onder andere de kabel kunt aansluiten om de headset op te laden. Logitech zegt zelf dat je zo'n tien uur met een volle batterij kunt doen. Mijn ervaring was echter dat hij, als je bijvoorbeeld constant muziek aan had staan, na zeven tot acht uur wel ging piepen dat hij op zijn laatste beetje stroom liep. Niet erg: omdat het basisstation zijn eigen stroomvoorziening heeft, kun je ook als je PC uit staat de headset opladen. Iets dat bijvoorbeeld bij de Soundblaster-headset of een PS3-controller problematisch is, aangezien de USB-poorten geen stroom meer afgeven als het systeem uitstaat. Wie het logistiek een beetje handig aanpakt en zijn headset als hij gaat pitten gewoon aan de kabel hangt, hoeft met de F540 eigenlijk nooit met draad aan zijn draadloze headset te zitten.

logitech-f540-a.jpg

Qua ontwerp is er ook weinig mis met de headset. Hij is van hard 'gebrusht' plastic, heeft fijne, kunstlederen schelpen en is erg licht. Zeker vergeleken met mijn Tritton AX Pro is het een vedergewicht. Maar goed, de F540 heeft dan weer geen surround-sound. Het stereogeluid dat er uit komt is wel prima, en voor een draadloze koptelefoon is ook de bas in orde. Een interessante keuze vond ik het opbergsysteem voor de microfoon. In tegenstelling tot veel andere fabrikanten, die je de microfoon los laten koppelen van je headset of hem gewoon standaard vast hebben zitten, kun je hem bij de F540 met een soepele beweging omhoog inklappen. Hij zit dan niet in de weg en is toch altijd binnen handbereik. Erg prettig, aangezien ik de losse mic van m'n Tritton inderdaad vaak kwijt ben. Aan de andere kant: meer draaiende onderdelen betekent ook meer slijtage.

LogitechF540.png

"Je kunt met de F540 zelfs net doen of je gamed terwijl je naar een lamp kijkt!"

In cyberspace, no one can hear you scream

Ik heb wel enige problemen gehad met de verstaanbaarheid op Ventrilo, een voicechatprogramma dat naast Teamspeak veel gebruikt wordt door gamers. Heel vreemd, sommigen konden me prima verstaan terwijl anderen zeiden enkel ruis te horen. Ook bleef ik mezelf steeds terughoren als ik in de mic praatte, zelfs na 'Listen to this device' uitgezet te hebben in de Windows-instellingen. Toen ik mijn Tritton-headset aansloot, die gewoon met draadjes verbonden is, waren beide problemen verholpen. Volgens mij lag de eerstgenoemde fout echter meer bij het programma (Ventrilo 3.0) dat niet overweg kon met de geluidskaart in het basisstation, en niet specifiek in de microfoon van de headset.

Op die twee onhandigheden met de microfoon na heb ik eigenlijk een erg prettige ervaring gehad met de F540. Vooral het veelzijdige basisstation bleek een uitkomst na mijn teleurstellende ervaring met de Soundblaster-headset. En voor een kleine €120 ben je, vergeleken met de concurrentie, ook redelijk goedkoop uit.

Reacties

Dit is niet mijn headset, vriend.
Wat je recensie betreft; tl;dr. No offense.
Heb wel je tekst gewoordfiltert op de termen lomp, groot, zwaar, log en lelijk en 0 resultaten gevonden. Kan me wel voorstellen dat je blij bent met je nieuwe headset en ik geloof je op je woord dat het geluid goed is, maar we hebben allemaal ogen in ons hoofd.
Het ding ziet er niet uit.

@ SvennusMax

Over smaak valt te twisten hé.... ik vind de F540 er namelijk errug strak uitzien!

@ KennieKomen 31-01-11 | 16:58
Ok, ok... Ik kan me voorstellen dat mensen zonder "goede" smaak en retro-liefhebbers het ding mooi vinden...
;)

@ SvennusMax
Al was ie pimpelpaars met een goud randje, bij een goede game-koptelefoon gaat het om het geluid en of het ding na uren nog lekker aanvoelt, niet om het uiterlijk. Tenzij jij op je DS in de trein een game-koptelefoon gebruikt.. dan begrijp ik je reactie.

€120,- voor een headset zonder surround sound, dat vind ik echt belachelijk duur. Ook al is die draadloos.

Wel meesterlijk onderschrift bij dat laatste plaatje. +1

Mensen, ik als Prins_Bernhard heb uren gevlogen met een headset op mijn kop. En ik kan u gewoon een aviation headset aanraden. Die dingen gaan lang mee, zowel het geluid als de microfoon is van fantastische kwaliteit, en je kan 'm uren op hebben zonder het eigenlijk te merken.
Kijk anders gewoon even op Marktplaats: tinyurl.com...
Deze van Saitek vond ik ook, maar ik betwijfel of die kan tippen aan de kwaliteit van echte aviation headsets.
www.salland.eu...

Een Aux ingang d.m.v. mini-jack........ Troep!

@ Bernhard
Gheghe. Ziet er inderdaad wel comfy uit. Ik gebruik al jaren de headsets van SteelSeries, wellicht iets overpriced, maar als je een goede deal scoort heb je er erg lang plezier van.

Ik houd het bij mijn Sennheiser HD 555, Wel een draadje, maar goed, wél Surround! Mijn ervaringen met draadloze hoofdtelefoons is dat ik altijd een irritant gezoem hoor, en of piepjes. Bovendien altijd dat gezeur met opladen, Geen draadloos meer voor mij!

@Tomatenketchup
Ben je nou echt zo dom of lijkt het nou maar zo?
Headsets hebben nooit surround sound, blijft altijd gewoon maar 2 speakers.

En wat maakt het uit hoe de headset eruit ziet, je hebt hem toch zelf op.

@dutchbastard
Ze kunnen het wel simuleren, zoals de Earforce X41 doet van Turtle Beach. Is idd niet echt, maar ze worden wel onder de noemer Dolby 7.1 verkocht, ik denk dat Tomatenketchup naar dit soort headsets refereert. Ik heb deze zelf (de X41), vind het een prima headset, maar ben niet echt onder de indruk van het 'surround' effect.

@gameon
De Tritton AX Pro komt in tegenstelling toe de turtle beach anders wel heel dicht in de buurt van 'echt' surround sound, ik zou in iedere geval niet meer zonder willen ;)

dutchbastard
Wie is hier nou dom? Ga je eens oriënteren in de headset markt, er gaat een wereld voor je open.
En ik heb het nooit over uiterlijk gehad.

gameon
Het klopt dat het inderdaad geen echte Dolby Surround of iets dergelijks is. Daarom hield ik het bewust ook bij de term "surround" zonder toevoeging er aan. Ik gebruik de Creative Fatality USB, met surround sound. Bevalt me prima, en niet al te duur.

Gewoon een ouderwetse (zo'n zware) uit de jaren 80, of 70.

Werkt het beste.

Ipv deze kunststof troep.

*bakkelieten telefoon draait voor pizza*

www.ilounge.com...

Die

En dan s'nachts Amnesia spelen

@Nacho_Vidal
Dat is geen koptelefoon, dat zijn gehoorbeschermers


Zoeken

Live Forumfeed

De actieve topics uit het Gamert Forum.
Naar het forum